Emre Kuren: Mersin’in gelişimi için turizm şart
Teknopars Makina Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kuren, ‘Mersin’de sanayi sektörü hızla yükseliyor. Fakat kent geneline bakıldığında turizm sektörünün çok bakir olduğu görülüyor. Kent turizm sektörüne önem göstermeli’ dedi.
Turizm sektörünün tüm dünyada ülkeler için önemli bir sektör olduğunu ifade ederek konuşmaya başlayan Teknopars Makina Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kuren, ‘Türkiye’de de tüm dünyada olduğu gibi turizm sektörü sağladığı doğrudan ve dolaylı katkılar ile ekonomik aktivitede oldukça önemli bir etkiye sahiptir. Konaklama, ulaşım ve eğlence sektörlerinin nihai ürün ve hizmet satışları sektörün ekonomiye doğrudan katkısını oluştururken, bu sektörlerin yaptığı tedarikçi alımları ile yeni yatırımlar ve kamunun harcamaları ekonomiyi dolaylı olarak etkilemektedir.
Turizm sektörü yapısal olarak diğer pek çok sektörle yakından etkileşim halindedir. Otel ve lokantacılık sektöründeki gelişmeler bu sektöre girdi sağlayan gıda ürünleri ve içecek imalatı ile gayrimenkul hizmetleri, toptan ticaret, tarım ve avcılık sektörlerini önemli ölçüde etkilemektedir. Otel ve lokantacılık sektörünün ürün ve hizmetlerini girdi olarak kullanan seyahat acenteleri, toptan ve perakende ticaret ile insan sağlığı hizmetleri sektörlerinin faaliyetleri de sektördeki gelişmelere oldukça hassastır’ dedi.
TURİZMDE MERSİN
Kuren, ‘Akdeniz’in maviliğinde 100 kilometreden fazlası doğal sahillerden olmak üzere 300 kilometreyi aşan kıyı şeridi, yılın yaklaşık 300 günü güneş altında uzanan kumsalları, dört bir yanındaki doğal, kültürel ve tarihî zenginlikleri ile Mersin âdeta bir yeryüzü cennetidir. Sahip olduğu eşsiz değerleri ve potansiyeli Mersin’in tarihin her döneminde kesintisiz olarak birçok uygarlığa ev sahipliği yapmasını, daima bir çekim ve cazibe merkezi hâline gelmesini, bölgesinde sosyal, ekonomik ve kültürel gelişime ön ayak olmasını beraberinde getirmiştir.
Kızkalesi, St Paul Kilisesi, Eshab-ı Kehf Mağarası, Aynalıgöl, Cennet Cehennem, Kanlıdivane, Olba Antik Kenti, Yerköprü Şelalesi, Alahan Manastırı, Adam Kayalar, Sunturas Şelalesi, Kayacı Vadisi ve daha sayamadığımız birçok tarihi, kültürel ve doğal güzelliği içerisinde barındıran böylesine bir kentin turizm sektöründe gelişim gösterememesi Mersin adına büyük bir kayıp. Mersin Valiliği öncülüğünde kurulacak bir çalışma ekibi ve yerel yönetimlerin desteği ile Mersin’e yatırımcılar davet edilerek kent turizmi hızlı bir gelişim göstermeli. Sanayide yakaladığımız gelişim ivmesini diğer sektörlere yayamadığımız takdirde kent olarak kalkınma göstermemiz söz konusu olamaz’ dedi.