Savunma Sanayii Başkanı Demir MTOSB'de incelemelerde bulundu
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Prof. Dr. İsmail Demir, beraberindeki heyet ile birlikte Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde (MTOSB) incelemelerde bulunarak sanayiciler ile bir araya geldi.
Gerçekleştirilen ziyarete Başkan Demir'in yanı sıra Mersin Valisi Ali İhsan Su, MTOSB Başkanı Sabri Tekli, MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, MTOSB Yönetim Kurulu Üyeleri Kürşat Haddat, Halit Altun ve çok sayıda sanayici katıldı. Türkiye'de savunma sanayi alanında hizmet veren şirketlerin yöneticilerinin de yer aldığı ziyarette Mersin bölgesinde yapılacak olan SAHA çalışmaları hakkında konuşuldu.
Açılış konuşmasında MTOSB'nin faaliyetleri ile ilgili bilgiler veren MTOSB Başkanı Sabri Tekli, "Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşunda farklı dönemlerde hem Yönetim Kurulu üyeliği görevini yürüttüm şu anda ise Denetim kurulu üyesi olarak görev almaktayım. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda 34’ncü meslek grubunda meclis üyeliği görevini, toplamda 19 yıldır yürütmekteyim. Aynı zamanda 2019 Aralık ayında Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfında Fahri Tanıtım Kurulu Başkanı seçilerek bu görevi büyük bir onurla yerine getirmekteyim. 17 yıldır Yönetiminde yer aldığım ve son 12 yıldır başkanlık görevini yürüttüğüm Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi, üç farklı bölge üzerinde faaliyetlerine devam etmektedir. 250’ye yakın firmanın yer aldığı bölgemizde yaklaşık 25 bin kişi istihdam edilmektedir. Sanayicilerimizin parsel taleplerinin devam etmesinin sonucu olarak yeni ilave alanlar olan 4. Bölgede yer seçim süreci tamamlanmış olup beş ve altıncı Bölge çalışmalarımıza ise devam etmekteyiz. 2005 yılında bölgemizde ODTÜ üniversitesi işbirliği ile kurulan Teknopark, ülkemizde üniversiteler dışında faaliyete başlayan üçüncü Teknopark konumunda olup, MTOSB Mersin Teknopark’ın yüzde 29 hissedarıdır. Aynı zamanda 2019 Aralık ayında Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfında Fahri Tanıtım Kurulu Başkanı olarak seçilerek bu görevi gururla yerine getirmekteyim. Her geçen gün üretimin arttığı bölgemizde enerji arzının öneminin bilinciyle bölgedeki atıl arazileri GES tesislerine çevirdik ve bugüne kadar 51.7 MegaWatt kurulu güce sahip bu yatırımları tamamladık. Şuanda, bölgedeki enerji ihtiyacının yüzde 15’ini güneşten karşılamaktayız.
Bölgemizin önem verdiği değerlerin başında eğitim unsuru da yer alıyor. Bu kapsamda bölgemiz şehrimizde yer alan dört üniversite ile dirsek temasında olup, Toros Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyeliği görevini yürütmekteyim. Diğer taraftan üreten ve Eğiten bir Organize Sanayi bölgesi şiarı ile ilerlediğimiz çalışmalarımızda 2011-2012 yılında eğitime başlayan Özel Şişecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizden binlerce öğrenci mezun ederek sanayicimizin nitelikli personel ihtiyacını karşılamayı başardık. Sanayicilerimiz bu çalışmadan çok memnun. Beş bölümde eğitime öğretime devam eden lisemize yeni bölüm olarak yazılım bölümünü eklemeyi hedefliyoruz. 2021 2022 eğitim döneminde ise Tarsus Üniversitesi ile işbirliği yaparak bölgemizde bir meslek yüksek okulu açtık. Ayrıca, Dünya genelinde bilinen kodlama yarışması olan FRC robot yarışmasını ulusal bazda şehrimizde gerçekleştirdik. Özel Şişecam Lisesi öğrencilerinin de katıldığı bu yarışmaya 42 farklı okul ve 600 öğrenci katılım sağladı ve gençler tüm kodlama ve robotik kabiliyetlerini bu turnuvada sergiledi. Sanayinin kalbinde yetişen öğrencilerimizin teknoloji temelli bu eğitim süreçlerine çok önem veriyoruz.
Organize Sanayi Bölgemizde eğitimin tek unsuru nitelikli personel yetiştirmek değil, nitelikli personelin yanı sıra bölgemizde faaliyete başlayan ve geçen ay lansmanını gerçekleştirdiğimiz Model Fabrika ve Yenilik Merkezi ile sanayicilerimizin üst düzey yöneticilerine verimlilik ve inovasyon alanlarında eğitimler vererek, işletmelerin yönetsel becerilerini geliştirmeyi hedefliyoruz. Özellikle son yıllarda dünyamızda ticaret farklı bir boyut kazandı. Daha rekabetçi bir ortamın oluştuğu yeni dünya düzeninde bizler üreticilerimize Model Fabrika ve Yenilik Merkezi ile üretim süreçlerini daha verimli yönetmelerini ve ürünlerini geliştirmelerine imkan tanıyoruz.
Yerli ve milli firmalarımızı, savunma sanayii, sivil havacılık ve uzay sektörlerinde üretim yapmaya teşvik etmek ve yönlendirme gücüne sahip platforma olan SAHA İSTANBUL projesi bizler için güzel bir örnek teşkil etmektedir. İlimiz bu kapsamda Gaziantep ilimizde yapıldığı gibi savunma sanayi ve havacılık sektörünü geliştirmek ve yerlilik oranının yükseltilmesi amacıyla bölgemiz firmalar ile birlikte çalışmalar yürütmek için MTOSB’de bir SAHA ofisinin açılması bizler için çok kıymetli olacaktır. Bizlere ve sanayicilerimize bu kapsamda vereceğiniz görev ve talimatlar bizler için hem gurur kaynağı olacaktır hem de sanayicimizin büyük heyecan ile katkı sağlayacağı bu çalışmalar, ülkemize ve Mersin’e güç katacaktır’ dedi.
Tekli konuşmasının devamında, “Ülkemizdeki şuan savunma sanayi yerlilik oranı yüzde 75-80’lar civarında ve ülkemizin bu konuda belirlediği strateji yüzde yüz yerlilik oranını yakalamak olması sebebiyle Mersin sanayicisine büyük iş düşmektedir. Dünyanın en büyük 100 savunma sanayi şirketi arasında 7 Türk firmasının yer alması bizi hem gururlandırıyor hem de bu ülkenin insanının potansiyeline ışık tutuyor. Tabi ki biz şuan 7 olan bu firma sayısını ne kadar yukarı taşırız bunları hedeflemeliyiz. Çünkü gelişen teknolojiye ayak uyduran yeni bir Türkiye var. Her geçen gün büyüyen savunma sanayi ve havacılık alanındaki gelişimler, ilimiz sanayicisini bu alanda yatırım yapmaya teşvik ediyor. Kara, deniz ve havacılık ile alakalı tüm sektörlere çözümler üretebilecek ve işbirliği potansiyeli taşıyan kabiliyete sahip bölgemizde yer alan işletmelerimizin Savunma Sanayi nezdindeki YETEN ve EYDEP gibi programlara katılım sağlayarak başarılı firmalar arasında yer alacağına inanmaktayım. Bu programlara katılmış olan bölgemiz firmaları savunma ve havacılık sektöründe Roketsan, Makine Kimya, Tusaş TEİ, BMC gibi firmalar ile halihazırda çalışmaktalar. Bu projelerde yer alan firmalarımız çalışmaları hakkında deneyimlerini bizlerle paylaşmak isteyeceğine inanıyorum. Sanayicimizin üretim kabiliyetinin her geçen gün arttığının çok güzel bir örneği olan bu çalışmalar bölgemiz firmalarına yol gösterici olacağı inancındayım. Bu duygu ve düşünceler ışığında, bugün teşrifiniz ile bizleri onurlandırdınız. Son zamanlarda hızla büyümeye devam eden bölgemize, sadece ülke çapında değil dünyanın dört bir yanına ihraç ettiğimiz ürünlerin yanı sıra Savunma Sanayii Başkanlığı’nın yol göstericiliği ile savunma sanayi alanında da, adını duyuran önemli sanayi bölgelerinden biri olacağımız kanısındayım. Ülkemizin ve ilimizin daha fazla gelişmesinde gösterdiğiniz ilgi ve desteğe teşekkür eder, sizlere şahsım, sanayicilerim ve yönetim kurulum adına saygılarımı sunarım" dedi.
Mersin bölgesinde yapılması planlanan SAHA kümelenmesi ile ilgili bilgiler veren Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Prof. Dr. İsmail Demir ise, "Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii bünyesinde büyüyen projeler, Türkiye'nin savunma sanayi çalışmalarında Türkiye'nin her türlü katma değerini kullanmak, bu yolculuğu hep birlikte yapmak için buradayız. Bugünkü ziyaretimizde savunma sanayi alanında hizmet veren şirketlerimizin yöneticilerini sanayicilerimiz ile buluşturmak istedik. Sabri beyin bahsettiği SAHA kümelenmesini ben şu şekilde anlatmak istiyorum; SAHA, İstanbul bölgesinde Savunma ve Havacılık Kümelenmesi adıyla başladı. İstanbul bölgesinde oldukça yetkin bir savunma sanayii ve teknoloji alt yapısı var. Bu çalışmaların sadece İstanbul ile sınırlı kalmaması için Mersin, Antalya, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş gibi illerimiz bir araya gelerek kümelenme oluşturmalılar. Böylece her bölgede birer alt küme oluşturarak daha verim alabileceğimizi düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından sanayiciler Başkan Demir ve beraberindeki heyete sorular sorarak, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdiler.