Teknopars’ın hedefinde zırhlı savaş araçları var
Teknopars, zırhlı araçlara yönelik metal parça üretimine ağırlık verecek
Hayata geçirdiği teknoloji, makine ve belgelendirme yatırımlarıyla üretim kalitesini Avrupa Birliği standartlarına çıkartan Teknopars, savunma sanayiine yönelik ürün çeşitliliğini artırmaya hazırlanıyor. Yaptığı makine yatırımlarıyla zırhlı araçların metal aksamının en az yüzde 50’sini üretebilecek güce erişen firma, ilk etapta tank ve zırhlı araçlar için metal yedek parça üretimine ağırlık vermeyi amaçlıyor.
Mehmet Nabi Batuk / MERSİN
Mersin’de 1990 yılında faaliyetlerine başlayan daha sonra 2010 yılından itibaren kurumsallaşma ve kapasite artırımı yatırımlarına ağırlık veren Pars Metal’in iştiraki olarak kurulan Teknopars, yeni tesis yatırımlarını tamamladı. Tesis yatırımının ardından makine ve teknoloji yatırımlarına ağırlık veren firma, ayrıca tasarım merkezi ve kalite kontrol birimlerinin de kapasitesini artırdı. Son olarak yatay işleme hattını da devreye alan firma, katma değerli ürün üretimi hedeflerine savunma sanayii ile başladı. Teknopars Genel Müdürü Emre Kuren, ilk etapta elektrikli otomobil ve savunma sanayiindeki ürün yelpazelerini artırmayı hedeflediklerini kaydetti. Savunma sanayiinde ağır ve hafif zırhlı araçlar için metal yedek parça üretimi gerçekleştirmeyi amaçladıklarını ifade eden Emre Kuren, “Saha İstanbul Mersin Grubu’na katılım sağladık. Hazırladığımız yeni ürün portföyü ile ülkemizin savunma sanayiindeki yerel dönüşümüne katkı sağlamayı hedefliyoruz. Son olarak katılım sağladığımız SAHA EXPO Savunma ve Havacılık Fuarı’nda bu alanda yeni iş köprüleri kurduk. Yerli savunma sanayii markalarımızı desteklemek için hem tasarım ekibimiz hem Ar-Ge ekibimizhemde yeni nesil makinelerle donattığımız atölyelerimiz aralıksız çalışıyor. Kara, hava ve denizlerde kullanılan savaş araçlarının tüm metal parçalarını üretecek kabiliyete sahibiz. Bir zırhlı aracın metal aksamının en az yüzde 50’si üretecek gücümüz var. Ancak ilk etapta ulusal savunma markalarımıza ana ve alt ürün grubu bazında destek veriyoruz. İlk etapta tank, obüs, ZPT ve diğer zırhlı araçların metal parçalarına ağırlık vermeyi planlıyoruz” dedi.
Talep alırsa 2’inci fabrikasını hızla kuracak
Savunma sanayiine dönük hızlı üretim yapabilmek adına yeni fabrika yatırımlarının da gündemlerinde olduğunu söyleyen Emre Kuren, “Mevcut 5 bin metrekarelik fabrikamızda seri üretimini yaptığımız standart ürünlerin imalatı aralıksız devam ediyor. Ancak savunma sanayiine yönelik daha profesyonel ve hızlı üretim yapabilmek adına yeni bir fabrika yatırımını gündemimize aldık. Arsa arayışımız devam ediyor. Bu alanda ayrıca kalite belgelendirme yatırımlarımızı da sürdürüyoruz. Üretim altyapımızı ve proseslerimizi dünya kalite standartlarına çıkarmak için reorganizasyon projeleri yürütüyoruz. Ayrıca bölgemizde olmayan makinelerin yatırımlarını sürdürüp yabancı firma bağımlılığını azaltacağız” diye konuştu.
Avrupa’ya alternatif olarak Uzak Doğu’ya açılıyor
Yaşanan enerji krizi nedeniyle Avrupa ülkelerinin demir çelik sektöründeki üretimini kıstığını bu durumunda gelişmiş ülkelerden aldıkları ürün talebini artırdığını kaydeden Teknopars Genel Müdürü Emre Kuren, şöyle devam etti: “İhracatta en aktif olduğumuz pazarların başında Almanya geliyor. Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşla birlikte karşılıklı uygulanan yaptırımlar Avrupa’dan gelen talepleri ciddi oranda artırdı. Bugüne kadar tüm girişimlerimize rağmen hiç ürün gönderemediğimiz İngiltere’ye bile ürün göndermeye başladık. Mevcut pazarımız Avrupa’ya alternatif olması için Uzak Doğu ülkelerine yönelik girişimlere başladık. Bu alanda Saha Expo Savunma &Havacılık Fuarı’nda önemli iş bağlantıları kurduk. Önümüzdeki yıl için yurt içindeki fuarlarımızın yanı sıra Avrupa’da ve Uzak Doğu’da metal sektörü ile ilgili düzenlenen fuarlardan en az 1’ine katılım sağlayacağız” şeklinde konuştu.